Domeinnaam check

Wil je controleren of een domeinnaam beschikbaar is? Bezoek dan de website van een aanbieder en vul het gewenste domein in. Surf bijvoorbeeld naar de website van Versio en controleer of jouw domein nog beschikbaar is.

domeinnaam controleren

Je vult bijvoorbeeld 'mijndomein.com' in en klikt vervolgens op domein controleren. Versio toont je vervolgens onmiddellijk of het domein nog vrij is of reeds bezet. Koop je het domein van iemand anders of stap je over van een andere aanbieder, dan kan je het domein ook meteen verhuizen als je beschikt over de vereiste verhuiscode.

Is het domein reeds ingenomen, dan krijg je een overzicht te zien van alternatieve mogelijkheden van andere extensies. Misschien is de .nl, .eu, .net of .site domeinnaam nog wel beschikbaar. Of je vult het formulier opnieuw in en test of een andere domeinnaam nog wel beschikbaar is.

Wanneer je een geschikt domein gevonden hebt dat nog vrij is, kan je meteen snel en gemakkelijk bestellen. Je hebt uiteraard ook webhosting nodig als je een website wil publiceren en koppelen aan deze domeinnaam. In de volgende stap kies je een gewenst hostingpakket. Daarna kan je eventueel een SSL certificaat bestellen om je website te beveiligen. Je kan achteraf eventueel ook een gratis Let's Encrypt SSL certificaat installeren op jouw webhostingpakket.


Het Kiezen van een Goede Domeinnaam: Tips en Richtlijnen

Bij het opzetten van een website is het kiezen van een goede domeinnaam een belangrijke eerste stap. Een domeinnaam is het adres waarmee gebruikers toegang krijgen tot jouw website, en het speelt een cruciale rol bij het opbouwen van je online aanwezigheid. Hieronder zullen we enkele tips en richtlijnen bespreken om je te helpen bij het kiezen van een goede domeinnaam die past bij jouw merk, gemakkelijk te onthouden is en je online succes bevordert.

Houd het eenvoudig en gemakkelijk te onthouden

Een goede domeinnaam is eenvoudig en gemakkelijk te onthouden. Kies een naam die kort is, geen spelfouten bevat en geen complexe woorden of symbolen bevat. Een eenvoudige domeinnaam vergroot de kans dat mensen je website onthouden en er gemakkelijk naar terugkeren.

Maak het relevant voor je merk of onderwerp

Je domeinnaam moet relevant zijn voor jouw merk, product of dienst. Het moet een idee geven van waar je website over gaat. Als je bedrijf bijvoorbeeld gespecialiseerd is in webdesign, overweeg dan een domeinnaam die dit weerspiegelt, zoals "webdesignexpert.nl" of "creativedesignstudio.com". Een relevante domeinnaam helpt gebruikers te begrijpen wat ze kunnen verwachten wanneer ze jouw website bezoeken.

Vermijd inbreuk op auteursrechten en handelsmerken

Zorg ervoor dat je domeinnaam geen inbreuk maakt op auteursrechten of handelsmerken van anderen. Controleer of de door jou gekozen domeinnaam niet al in gebruik is door een ander bedrijf of merk. Het is belangrijk om juridische problemen en mogelijke rechtszaken te voorkomen.

Overweeg de juiste domeinextensie

Een domeinextensie is het gedeelte dat volgt op de punt in je domeinnaam, zoals ".com", ".nl", ".org" of ".net". Kies een domeinextensie die relevant is voor je doelgroep en regio. ".com" is wereldwijd populair en wordt vaak geassocieerd met commerciële websites, terwijl lokale extensies zoals ".nl" specifiek zijn voor Nederland. Overweeg ook nieuwe domeinextensies zoals ".design", ".agency" of ".store" die specifiek zijn voor bepaalde sectoren.

Doe zoekwoordenonderzoek

Voer zoekwoordenonderzoek uit om inzicht te krijgen in welke termen jouw doelgroep mogelijk gebruikt bij het zoeken naar producten of diensten die je aanbiedt. Gebruik deze zoekwoorden om ideeën op te doen voor jouw domeinnaam. Het kan helpen bij het verbeteren van de vindbaarheid van je website in zoekmachines.

Controleer beschikbaarheid en registreer je domeinnaam

Voordat je jouw definitieve keuze maakt, controleer je of jouw gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Gebruik een domeinnaamzoektool om te controleren of de naam al in gebruik is. Als jouw gewenste naam niet beschikbaar is, overweeg dan variaties of gebruik een andere domeinextensie. Registreer vervolgens je domeinnaam bij een betrouwbare domeinregistratiedienst.

Conclusie

Het kiezen van een goede domeinnaam is een belangrijke stap bij het opzetten van je online aanwezigheid. Houd je domeinnaam eenvoudig, relevant en gemakkelijk te onthouden. Zorg ervoor dat het geen inbreuk maakt op auteursrechten of handelsmerken van anderen en overweeg de juiste domeinextensie voor jouw doelgroep. Door zoekwoordenonderzoek uit te voeren en de beschikbaarheid te controleren, kun je een domeinnaam vinden die jouw merk vertegenwoordigt en bijdraagt aan het succes van je website.