Hosting vergelijken

Een domeinnaam verwijst steeds naar het IP adres van een server waarop je website draait en waar je een stuk webruimte op huurt. Vijftien jaren geleden was webhosting nog relatief duur, ondertussen is er al een tijdje een 'race naar the bottom' bezig. Hosting aanbieders bieden steeds meer webruimte aan voor een steeds lagere prijs.

Hosting vergelijken

Belangrijke kenmerken

Er zijn twee zaken die voor de meeste webmasters erg belangrijk zijn om snel te kunnen vergelijken tussen verschillende aanbieders.

Ten eerste is de grootte van de webruimte belangrijk. Gebruik je bijvoorbeeld veel grote foto's op je website, dan kan je weinig doen met een hostingruimte van slechts 50 MB. Kies dan beter een pakket van enkele GB (1 Gigabyte = 1024 MB).

Ten tweede kan ook de datalimiet belangrijk zijn. Stel dat je een pagina hebt met foto's die in totaal 1 MB groot is. Elke keer als er een bezoeker naar jouw website surft zal er dus 1 MB moeten verzonden worden. Komen er bijvoorbeeld 1 000 bezoekers op een dag, dan resulteert dit in een dataverbruik van 1 000 MB. Als het dataverkeer bij jouw aanbieder gelimiteerd is tot bijvoorbeeld 3 GB per maand, dan zal je na enkele dagen al in de problemen komen omdat je de limiet bereikt.

Alleen al op basis van webruimte en datalimiet zijn er al grote verschillen tussen de webhosting bedrijven, dus ook de prijs kan erg verschillen. Vergelijk hier de kosten van webhosting per aanbieder.

Daarnaast kan er nog een onderscheid gemaakt worden in de verschillende soorten van hosting.

Soorten hosting

Een server kan je vergelijken met de pc die je zelf gebruikt. De server heeft een processor, werkgeheugen en een harde schijf (de eigenlijke webruimte). Als een bezoeker naar jouw website surft, dan moet de server de juiste pagina samenstellen en vervolgens naar de surfer verzenden. Dit vereist processorkracht en werkgeheugen, wat ook belangrijk kan zijn in het kiezen van de juiste vorm van hosting.

Shared hosting

Bij shared hosting deel je 1 server met nog honderden of soms zelfs duizenden andere websites. De processorkracht, het geheugen en de opslagcapaciteit van de server worden verdeeld over alle gehoste accounts. Voor de meeste kleinere websites is deze vorm van hosting perfect mogelijk. Je kan hier zonder moeite een CMS als Wordpress of Joomla op draaien en honderden tot duizenden bezoekers per dag bedienen. Het onderhoud aan de server wordt ook door de leverancier gedaan, dus zelfs zonder technische kennis van servers kan je hier een website op draaien.

Shared hosting is uiteraard de meest goedkope vorm van hosting. Webhosters proppen de servers vol met websites en kunnen zo uitpakken met enorm lage prijzen. Het nadeel is natuurlijk dat een andere populaire website op de server ervoor kan zorgen dat ook jouw website trager zal laden. In theorie kan 1 website het volledige werkgeheugen opgebruiken waardoor er voor de andere websites niets over blijft. Een DOS attack (denial of service) op één website kan ervoor zorgen dat de hele server plat gaat en elke gehoste website dus offline gaat. Dit noemen we soms het 'bad neighbour' effect.

In de praktijk hebben de webhosting bedrijven wel programma's draaien die zulke negatieve scenario's moeten voorkomen. In de meeste gevallen zit het dus wel goed met de 'uptime' van websites die gebruik maken van shared hosting.

Over het algemeen is shared hosting bij de meeste hostingbedrijven redelijk goed geregeld. Met name voor een enkele beginnende of kleine website is shared hosting een goedkope manier om een website voor enkele euro's per jaar onder te brengen. Onder andere Neostrada en Versio bieden goedkope shared hosting pakketten aan. Als je website groeit en meer bandbreedte nodig heeft kan je makkelijk upgraden naar een beter pakket.

VPS hosting

VPS staat voor 'virtual private hosting'. Je deelt nog steeds een server met enkele andere websites en de processorkracht en het geheugen moet ook gedeeld worden. Het grote verschil is dat er altijd processorkracht of geheugen zal gereserveerd zijn voor jouw website. Het processorgeheugen van 32 GB kan bijvoorbeeld verdeeld worden over 8 accounts die elk 4 GB krijgen toegewezen. Je beschikt zo over een 'virtuele eigen server'. Hierdoor is deze vorm van hosting beter geschikt voor de wat grotere websites. Een overstap naar VPS hosting is zeker nodig als je merkt dat je website erg traag is in een shared omgeving of als de traffic naar je website sterk begint te stijgen.

Een voordeel bij VPS hosting is dat je veel controle hebt. Je hebt namelijk roottoegang en kan bijna alles naar wens instellen. Technisch heb je dus veel meer mogelijkheden als je kiest voor VPS hosting. Dit heeft echter ook zijn nadelen, helemaal als je niet bekend bent met het server besturingssysteem, PHP, MySQL, het webpaneel en vele andere zaken. Er komt best wat bij kijken als je zonder enige hulp een VPS echt veilig en effectief wilt opzetten en onderhouden.

Dedicated hosting

Bij dedicated hosting heb je een volledige fysieke server ter beschikking. Er staan geen andere websites op de server. Een slecht script op een andere website die op dezelfde VPS server staat kan de hele server laten crashen. Met dedicated hosting zal je zulke vorm van downtime vermijden. Deze vorm van hosting is ideaal voor bedrijven die met kritieke gegevens werken die goed beschermd moeten worden.

Het voordeel van een dedicated server is dat men een server huurt, inclusief software en de kosten voor bandbreedte, de ruimte in het datacentrum, beveiliging, noodstroom voorzieningen en vele andere zaken. Wie zelf een server wilt plaatsen en al deze zaken moet bekostigen heeft een aanzienlijk budget nodig maar door een dedicated server te huren vallen de kosten erg mee. Zoals men een managed VPS kan afnemen, zo is het ook mogelijk om een managed dedicated server af te nemen. De kosten zijn dan een stuk hoger maar de server wordt dan altijd beheerd.

Cloud hosting

Cloud servers kunnen vaak dezelfde prestaties leveren als een dedicated server, maar de hosting draait niet op 1 machine maar op een virtuele cloud omgeving. Als 1 server plat gaat kan een andere server de taken gewoon overnemen. Met cloud hosting kan je ook snel opschalen als je plots meer 'resources' nodig hebt.