VPS hosting

Wie niet genoeg heeft aan shared hosting en dedicated hosting te kostbaar vindt, kan kijken naar VPS hosting. De term VPS staat voor 'Virtuele Privé Server'. Het is een gewone fysieke server, die is opgedeeld in virtuele 'stukken'. Je neemt een VPS af en krijgt dan standaard een dedicated IP adres. Middels virtualisatie software zorgt de host dat fysieke server wordt opgedeeld in virtuele servers. De meeste gebruikte virtualisatie software door hostingbedrijven is VMware.

Het hoeft helemaal niet duur te zijn om een virtuele server te huren. Voor slechts €10,- per maand is het al mogelijk om een uitstekende maar toch goedkope VPS af te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij Versio. Zij hebben ook een garantie tijdens de eerste 14 dagen: niet tevreden, geld terug. Je kan hun VPS dienst dus zonder risico uitproberen.

Wil je een VPS huren? Let dan op een aantal zaken voordat je overgaat tot de afname.

Welke VPS provider?

Er zijn talloze providers in Nederland, de EU en rest van de wereld die uitstekende virtuele privé servers aanbieden. Helaas zijn er ook vele hostingbedrijven die ernstig tekort schieten of absurde prijzen aanrekenen. Het is raadzaam om eerst te kijken wat je precies nodig hebt, voordat je overgaat tot de aanschaf. Hieronder een overzicht van een aantal belangrijke zaken die je in achting moet nemen voordat je de diensten van een VPS provider gaat afnemen.

Wat heb je nodig?

Bij het bestellen van een VPS heb je vele opties. Je kan kiezen uit verschillende soorten hardware voor de VPS. Hoe meer en hoe krachtiger de hardware is, des te krachtiger en sneller de VPS is. Natuurlijk heeft dit wel een invloed op de totaalprijs.

Het is erg handig om te weten wat je precies wilt gaan doen. Wil je 30 websites hosten of slechts 1 website? Hoeveel dataruimte en dataverbruik heb je maandelijks echt nodig? Dit soort simpele zaken zijn erg belangrijk. Voor enkele kleine websites, volstaat een simpele, zeer goedkope VPS al.

Voor grote websites, met veel bezoekers en bijvoorbeeld videobestanden is vaak meer nodig. Meer dataruimte, meer dataverbruik en hogere hardware specificaties. Denk hierbij aan de hoeveelheid RAM en de kracht van de processor die de VPS nodig heeft.

Managed VPS of niet?

Als je veel kennis hebt van het maken van backups, het installeren en upgraden van scripts, kan je een unmanaged VPS overwegen. Het nadeel is echter dat het hostingbedrijf dan geen technische support biedt, de enige taak die men heeft is zorgen dat de hardware functioneert. Indien je geen verstand hebt van programmeren, netwerk beveiliging, internet protocols, is het niet raadzaam om een onbeheerde virtuele server af te nemen.

Een managed VPS heeft als voordeel dat het de provider veel technische zaken overneemt. Software wordt geüpdate, de beveiliging van de virtuele server en vele andere zaken worden dan door het hostingbedrijf uit handen genomen. Dat scheelt natuurlijk erg veel tijd, geld en stress. Natuurlijk is het wel iets duurder dan een unmanaged VPS.

Uptime garantie nodig? Neem een SLA af

Iedereen wilt een website die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, zonder downtime online is. Downtime betekent immers dat websites en online diensten offline zijn en dat is niet wat je als klant wilt zien. Het is bij veel providers mogelijk om een SLA af te nemen. Denk hierbij aan een garantie van minimaal 99,99% uptime. Wil je dat je website echt altijd 100% online is? Dan kan je een VPS provider benaderen met een zeer uitgebreide SLA.

Vaak biedt men verschillende soorten SLA's aan, de één is goedkoper dan de andere en ook de opties kunnen erg verschillen. In veel gevallen kost een SLA met 100% uptime garantie enkele honderden euro's per jaar, soms zelfs per maand. Faalt de provider? Dan kan je de provider aansprakelijk stellen of, wat meestal gebeurd, dan vervallen de hostingkosten.

Wel of geen snapshots?

Een snapshot heeft veel weg van een backup. Als je iets wilt veranderen aan websites die op een virtuele server draaien, kan je eerst een snapshot maken. Je maakt dan een moment opname van alle VPS instellingen en kan later, indien je tegen problemen aanloopt, de snapshot inschakelen. Op deze manier weet je dat je websites altijd veilig zijn. Het hangt meestal samen met het soort VPS hosting pakket dat je afneemt. Hoe groter de virtuele server, hoe meer snapshots je kan maken. Veel providers rekenen geld voor het maken van (extra) snapshots.

VPS SSL certificaten

Er zijn vele verschillende soorten SSL certificaten. Voor shared hosting zijn er enkele soorten maar wie een VPS afneemt kan gebruik maken van een ieder denkbaar SSL certificaat. Een SSL certificaat is tegenwoordig onmisbaar.

Niet alleen geeft Google websites met SSL voorrang in de zoekresultaten, browsers waarschuwen dat een website onveilig is als deze geen certificaat heeft. Dat kost natuurlijk bezoekers. Het is dus raadzaam om gebruik te maken van een certificaat. Vele hostingbedrijven verstrekken LetsenCrypt certificaten, die gratis zijn. Als je een goedkope VPS zoekt, is het dus handig om eerst te kijken of men ook LetsenCrypt aanbiedt. Anders ben je genoodzaakt voor een ieder certificaat per jaar te betalen.

VPS software

Met alleen hardware heeft men niet veel aan een VPS. Er zijn vele verschillende soorten software nodig om een VPS optimaal te kunnen benutten. Zo kan je kiezen voor allerlei server besturingssystemen, waaronder Linux besturingssystemen waaronder Fedora, Ubuntu server en CentOS. Het is bij de meeste hostingbedrijven ook mogelijk om te kiezen voor Windows Server 2008 of 2012. Bij een ieder degelijk hostingbedrijf kost het niets om Linux besturingssysteem te laten installeren, voor Windows server moeten echter wel licentiekosten betaald worden.

Plesk, cPanel en DirectAdmin

Naast een besturingssysteem is het ook mogelijk om tegen een bijbetaling een web based control panel te installeren, zoals Plesk, cPanel of Directadmin. Met Plesk, cPanel en Directadmin is doodsimpel om email adressen, databases, FTP accounts aan te maken. Ook nieuwe domeinnamen en SSL certificaten kunnen middels deze handige controle panels worden toegevoegd.

Wie kiest voor DirectAdmin kan dankzij Installatron makkelijk content management systemen installeren zoals WordPress, Magento, Joomla en vele andere kant en klare scripts.

Voor cPanel kan men Softaculous gebruiken, dat vrijwel hetzelfde werkt als Installatron. Wie deze zaken afneemt is er echter nog lang niet. Om zelf een VPS te onderhouden is vergaande technische kennis nodig. De meeste mensen kiezen daarom voor een managed VPS of een semi managed VPS.

(Semi) managed VPS

Veel hostingbedrijven bieden een kale VPS aan. Je moet de software dan zelf updaten, zaken configureren en als je tegen problemen aanloopt, moet je deze zelf zien op te lossen. Neem je echter een managed VPS af, dan zorgt de host voor deze zaken. Bij vragen kan je dan contact opnemen. Een managed VPS is natuurlijk een stuk duurder maar dat betaalt zich terug als er problemen voorkomen. Het is ook mogelijk om een deels managed VPS af te nemen, een VPS welke gedeeltelijk wordt onderhouden door de host. Begrijpelijkerwijs is dit iets goedkoper dan een gewone managed VPS.

Extra dedicated IP adressen nodig?

Als je vele websites hebt over hetzelfde onderwerp, wil je niet dat ze allemaal op je VPS staan, terwijl ze hetzelfde IP adres gebruiken. Google kan meerdere websites dan als 1 geheel zien. Het is handig om websites in dezelfde niches, te voorzien van een eigen dedicated IP adres. Je moet je alleen afvragen, wat rekent een hostingbedrijf voor een dedicated IP adres? Ze kopen ze in voor 12 euro per jaar. Toch zijn er hosts die een prijs van 99 euro of meer in rekening brengen, i.v.m. 'administratieve kosten'. Vraag voor het afnemen van VPS hosting dus eerst wat men rekent voor een extra IP adres en wat het maximum aantal is dat je kan aanvragen.

VPS hosting opsomming, waar moet je op letten?

  • Wat heb je nodig? Een zware VPS of een simpele voor enkele kleine websites?
  • Managed of niet? Indien je niet genoeg kennis hebt van server software, script updates, kies dan voor een managed VPS. Anders is een unmanaged VPS natuurlijk uitstekend en een stuk goedkoper.
  • Maak je zelf backups of wil je gebruik maken van snapshots?
  • Wat voor SSL certificaten biedt een host aan en wat zijn de kosten?
  • Als je extra dedicated IP adressen nodig hebt, wat rekent de host daar dan voor?