Gratis webhosting

Je bent waarschijnlijk op zoek naar gratis hosting. Misschien zoek je niet alleen een hosting pakket, maar wil je ook een gratis domeinnaam. Er zijn vele bedrijven die gratis hosting aanbieden. Gratis is echter niet helemaal gratis, ze moeten immers geld verdienen. Lees hier waarom je beter af bent met betalende hosting, dat hoeft immers niet duur te zijn.

Domeinnaam en gratis hosting

In de meeste gevallen krijg je een kleine webruimte, al dan niet worden er advertenties vertoond waarvan de inkomsten naar de hoster stromen. De meeste hosters bieden al heel wat webruimte aan, genoeg om een gemiddelde website op te zetten. Veel mensen willen ook met een gratis WordPress of Joomla werken, wat perfect mogelijk is. Vaak is er ook een bepaalde data limiet of bandbreedte inbegrepen, zodat je ruim voldoende bezoekers kan ontvangen. Als je al deze dingen voor niets krijgt, wat is er dan niet goed aan? Helaas een hoop zaken die je nodig hebt als je een website wilt, die veilig is en snel geladen wordt.

Nadelen

Je begint blind met gratis en aan het einde van de streep ben je bakken met geld kwijt. Alles wat ze aanbieden is erop gericht, volledig geoptimaliseerd, om ervoor te zorgen dat je een betalende klant wordt. Je kan een hostingpakket afnemen voor niets. Uiteindelijk is er een waslijst aan zaken waarmee ze je toch weten te dwingen om een klant te worden. Een beknopt overzicht van enkele methodes die zogenaamde gratis hosting bedrijven toepassen om ervoor te zorgen dat je als afnemer van gratis hosting toch gaat betalen.

  • Je wilt waarschijnlijk een echte domeinnaam gebruiken. Voor een .nl, .com of een andere extenstie moet betaald worden. Niet vreemd trouwens, het bedrijf moet deze immers ook inkopen. Echter rekenen aanbieders van kosteloze webhosting belachelijk hoge bedragen voor de registratie van een domeinnaam.
  • Je website moet veilig zijn, tegenwoordig heeft iedere website een SSL certificaat nodig. Google beloont websites die HTTPS gebruiken, dus moet je echt een SSL certificaat hebben. Dat kan alleen als je een betaald pakket gaat afnemen.
  • De pageload, of terwijl de snelheid waarmee je website laadt, is erg laag. Je heb meer resources nodig en moet betalen voor een betere vorm van webhosting. Dit is een veel toegepaste truc.
  • Je wilt automatisch backups maken. Ook hiervoor moet in sommige gevallen betaald worden.
  • Er is een klein probleem en je wilt de klantenservice benaderen. Die helpt alleen betalende klanten. Gratis support biedt men niet aan. In bijna alle gevallen is dat echt zo.
  • Een email account aanmaken? Dat kan niet als je niet wil betalen voor je webhosting.

Bespaar jezelf ellende!

Sommige mensen nemen een gratis hosting pakket af omdat ze willen testen. Ze bouwen een website op en steken hier enorm veel tijd in. Pas daarna denken ze ook aan een domeinnaam en dan blijkt dit ineens veel geld te kosten. En de opgebouwde website overzetten naar een andere host is op dat moment niet meer mogelijk, je moet dan namelijk weer helemaal van nul beginnen.

Je kan daarom beter meteen kiezen voor goedkope hosting, bijvoorbeeld bij Versio. Ook hier kan je gebruik maken van Wordpress of kan je de handige Sitebuilder gebruiken om zonder enige kennis een website te bouwen.

Je hebt dan goede hosting met een domeinnaam. Je kan je website veilig maken met SSL, middels LetsenCrypt, wat gratis is. Email accounts mag je eindeloos maken. De pageload is goed, in veel gevallen uitstekend. Je kan dagelijks, zelfs elk uur backups maken. En, niet te vergeten, heb je een vraag dan is er een klantenservice die je helpt, want je bent een klant. Al betaal je maar €15,- per jaar en verdienen ze slechts €2,- aan je, je bent een klant en hebt dus ook rechten.