Domeinnaam kiezen

Wil je een website op internet plaatsen? Dan heb je ten eerste een domeinnaam nodig. Iedereen kan een domeinnaam kopen: particulieren, bedrijven en andere instellingen. Jaarlijks betaal je een vergoeding om de domeinnaam te kunnen gebruiken en in principe zijn alle extensies mogelijk. Bij sommige extensies is het makkelijk om een domeinnaam te registeren, zoals bijvoorbeeld .be, .nl, .com, .eu, .org,... Andere extensies zijn dan weer een pak duurder en soms zelfs minder toegankelijk, waarbij heel wat formaliteiten moeten vervuld worden.

Keuze domeinnaam

Ten eerste moet je een naam kiezen die nog niet ingenomen is. De mogelijke karakters zijn de letters a tot z, de cijfers 0 tot 9 en het streepje "-". Een mogelijkheid is dus "mijnbedrijf.nl" of "mijn-bedrijf.nl". Speciale karakters zoals é of à zijn niet toegestaan.

Misschien heb je meteen al een idee over welke domeinnaam je wil hebben. Je kan eerst een domeinnaam check uitvoeren om te kijken of het domein nog beschikbaar is. Heb je bijvoorbeeld een unieke bedrijfsnaam, dan is de kans groot dat jouw domein nog niet ingenomen is. Maar in veel andere gevallen zal een mooie domeinnaam al eigendom zijn van iemand anders. Je zal dan zelf een nieuwe domeinnaam moeten verzinnen.

Je kan ook de verschillende extensies checken. Mogelijk is de .be of .nl reeds ingenomen, maar is de .com, .eu, .net of .info domeinnaam nog vrij. Er zijn ook nog andere extensies mogelijk, zoals .biz of .nu, maar soms komt de keuze voor zo'n domeinnaam wat vreemd over. Gebruikers zijn nu eenmaal veel beter vertrouwd met een .be of .nl domeinnaam. Het kan natuurlijk wel een goede oplossing zijn als je geen andere passende domeinnaam kan bedenken.

Tips

Geef de voorkeur aan een korte en duidelijke domeinnaam. Opreis.nl is beter dan ikwilgraagopreisvertrekken.nl.

Gebruik niet teveel streepjes. Zo komt een domein als ik-wil-een-mooie-domeinnaam-hebben.nl toch wel wat vreemd over.

Als je over een unieke naam beschikt, registreer dan ook andere extensies. Zo voorkom je dat een concurrent later met een andere extensie gaat lopen. Je kan al deze extensies laten doorverwijzen naar je eigenlijke website.